over nieuw west / marien jongewaard

over nieuw west

Nieuw West is ontstaan op de mimeopleiding rond 1980. Rob de Graaf schreef een dialoogje voor mimespelers Marien Jongewaard en Dik Boutkan waarop zij konden improviseren. En zo is het begonnen. Alledrie komen uit Amsterdam Nieuw West (Slotermeer, Geuzenveld en Osdorp). Nieuw West was gekozen als geuzennaam, een lofzang op de vooruitgang, de esthetiek van betonmolens, snelwegen en flatgebouwen. Dit resulteerde in de rauwe, ruwe stijl die eigenlijk altijd is gebleven.

Deze samenwerking duurde tot halverwege de jaren negentig. In de periode die daarna volgde maakte Marien Jongewaard telkens één theatervoorstelling en samen met Truus Bronkhorst één dansvoorstelling per seizoen. In de periode 2001-2004 is geen subsidie aangevraagd. Vanaf kunstenplanperiode 2005 -2008 is Marien Jongewaard weer als zelfstandig maker verder gegaan. De samenwerking met Rob de Graaf is ook sinds die tijd weer hernieuwd.

Marien Jongewaard, bedenker van theatrale concepten, tekst- en bewegingsacteur en choreograaf is artistiek verantwoordelijk, Rob de Graaf de vaste tekstschrijver. In 2006 ontving Jongewaard de VSCD Mimeprijs voor zijn rol in LOVE en Bambie 10. Rob de Graaf mocht het jaar daarop de VSCD Prosceniumprijs en de Taalunie Toneelschrijfprijs in ontvangst nemen. Stalker en Amateurs (beide teksten van Rob de Graaf) werden in 2009 geselecteerd voor respectievelijk het Vlaams en het Nederlands Theater Festival. In 2010 is Kokoschka Live!, coproductie van Nieuw West / Marien Jongewaard met De Warme Winkel en de Veenfabriek / Touki Delphine, geselecteerd voor het Vlaams Theater Festival.

Jongewaard is steeds op zoek naar samenwerkingen met andere makers en vooral ook met jonge makers en gezelschappen zoals Jetse Batelaan, Sanne Vogel, Bambie en De Warme Winkel. Dood Paard is een van de vaste samenwerkingspartners, evenals componist Huba de Graaff. Eerder werkte Jongewaard samen met Kas & De Wolf (De Jantjes, Mensch durf te leven) en filmer/performer Cyrus Frisch (Jezus/Liefhebber). Samen met Truus Bronkhorst maakte Jongewaard een reeks dansvoorstellingen o.a.: Wonderful world,‘Goodbye body, The Fall en SOUL.

 

marien jongewaard

Marien Jongewaard (1951) volgde de opleiding Docent Dansexpressie en daarna de mimeopleiding aan de Theaterschool in Amsterdam. Daar leerde hij Rob de Graaf en Dik Boutkan kennen, samen richtten zij rond 1980 Nieuw West op.

marien jongewaard

Marien Jongewaard ontwikkelde zich binnen Nieuw West niet alleen als bedenker van theatrale concepten, maar ook als tekst- en bewegingsacteur. In de solo’s Rinus (1989) en A hard day’s night (1991) liet hij zien hoe hij verhalen vorm kan geven met zijn stem, ruimtelijk bewustzijn en energie. Het leverde veelbewogen voorstellingen op die over grote vragen en klein verdriet gaan.

 

Interviews Marien Jongewaard

"Lekker sarren, dat kan ik wel" (pag 1) (pag 2)
een interview met Marien Jongewaard over onder meer Stalker
door Marijn van der Jagt, augustus 2009

"A tribute to Nieuw West"
Artikel uit TM over Nieuw West in het kader van het 'mini-festival' 100% Theater = 100% Leugen
door Simon van den Berg, eind 2006

“Die kale pure zin in een museum, die zal me nooit verlaten.”
een interview met
Marien Jongewaard over beeldende kunst en theater
door Mark Kremer, najaar 2004

"Het gestolen succes"
een interview met Marien Jongewaard
door Cecile Brommer, april 2004

 

Nieuwwest op Facebook


Banner